Başkanın Mesajı

Merhaba,

Aklı hür, vicdanı hür, ahlaklı, iyi yürekli, birlikte yaşamın gereklerini özümsemiş insanların arzuladığı ve ne yazık ki günümüzde biraz da özlediği, herkesin kendi yaşam alanında ve ortak alanlarda huzurlu, mutlu ve güvende hissettiği bir dünya yaratma fikri, ütopya mıdır? Hayır! Sadece zorluklar vardır.

Dünya var olduğundan beri toplumsal gelişim hiç bitmeyen ve bitmeyecek ancak el ele başarılabilir bir süreç olup, yüce bir hedeftir. Bu sebepledir ki eğitim her bir bireyin zaruri ihtiyacı, en temel hakkı ve toplum olarak da bizlerin gelecek nesillere karşı en asli sorumluluğudur. Bilip paylaşmamak, kazanıp bölüşmemek, bir yanlışa karşı susmak ve yok saymak önce kendimize, sonra insanlığa karşı yapılan bir kötülüktür.

Atalarımıza, çağdaşlarımıza ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek için duyarlı olmak durumundayız! Bu dünyadan gelip geçerken, herkes güzel bir şey söylemeli, en azından tanımadığı bir yüreğe beklentisiz dokunmalıdır. Bu dünya ancak içimizdeki iyilik, erdem, vicdan yeğlenerek güzelleşecektir.

Yol arkadaşlarımla birlikte Bilim Ağacı Vakfını işte bu bakış açısı ve heyecanla kurduk. Vakfımızın damarlarında tıpkı Cumhuriyetimizin ilk kuruluş yıllarındaki coşku var, kararlılık var ve en önemlisi umut var. Bu yola çıkarken ellerinden gelenden daha fazlasını veren yol arkadaşlarıma yaptıkları her şey için çok müteşekkirim.

Vakfımız hemşerilik duygusuyla belirli bir şehrin veya bir şirketler grubunun veya belirli meslek grubunun çocuklarına katkı sağlayan herhangi bir vakıf olmayacaktır. Vakfımız sırtını kamuya dayayıp her şeyi onun kaynaklarıyla yapmayı hatta onu sömürmeyi hedefleyen bir kurum da olmayacaktır. Vakfımız herhangi bir siyasi partinin veya bir siyasi oluşumun gölgesinde hareket eden bir vakıf da asla olmayacaktır. Vakfımız cinsiyet, dil, ırk, inanç, siyasi görüş vb. farklılıkları gözetmeksizin aklın ve bilimin hayatta en gerçek yol gösterici olduğunu düşünen, evrensel değerleri özümsemiş, laiklik başta olmak üzere ortak değerlerimiz olan Cumhuriyetimizin kuruluş değerlerine bağlı herkesin vakfı olacaktır. Bunu gerçekleştirmek ve Bilim Ağacı Vakfı ailesinin bir ferdi olmanın eşsiz bir ayrıcalık olmasını sağlamak için elimizden gelen çabayı göstereceğimize tüm yol arkadaşlarımla beraber huzurunuzda söz veriyorum.

Daha yeni kurulduk, yolun başındayız. Bazı eksiklerimiz veya istemeden yaptığımız hatalarımız olabilir, ileride de olabilecektir. Şimdiden affınızı diliyorum. Bu süreçte daha iyisini yapmak ve hatalarımızı en aza indirmek için sizlerin yapıcı eleştirilerine ihtiyaç duyuyoruz, lütfen yol göstermekten ve akıl vermekten çekinmeyin. Bu hayali birlikte gerçekleştirelim.

En derin saygı ve sevgilerimle….

Mustafa Atilla